
پیشاهنگی (به انگلیسی: Scouting) جنبشی بین المللی برای امداد و کمکرسانی در مواقع اضطراری است. این جنبش در سال ۱۹۰۷ توسط بادن پاول پایه گذاری شد و به سرعت در جهان توسعه یافت.
پیشاهنگی به دو گروه ۶ تا ۱۱ سال و ۱۴ تا ۱۶ سال تقسیم میشود. یکی از هدفهای پیشاهنگی، ایجاد اعتماد به نفس است. هدف دیگر، ترویج روحیه ی کمک به همنوع در میان مردم است.

پیشاهنگی در ایران
پایهگذار سامانهٔ پیشآهنگی در ایران میرزا احمد امینزاده بود.پیشاهنگی در ایران در سال ۱۲۹۸ خورشیدی از سوی سفیر اسپانیا شناسانده شد ولی اندیشه تشکیل سازمان پیشآهنگی را احمد امینزاده در دوره رضاشاه مطرح کرد. وزارت معارف در ۱۲ آذر ۱۳۰۴ طرح او را پذیرفت و امینزاده را به ریاست این سازمان برگزید.
با وجود مشكلات وموانع فراوان با كوشش ایشان تا حدود سال 1310 فعالیت های آن ادامه یافت. درحدود سال 1310 به عراق مسافرت كردند و پس ازآن مدتی آقای سیدرضا اخوی سرپرستی پیشآهنگی را عهده دار شدند.
در سال 1313 ترویج پیشآهنگی مورد توجه دولت قرار گرفت و وزارت فرهنگ مأمور اجرای آن شد و با طرح جدیدی شروع به فعالیت نمود.
![]()
بادن پاول ( Robert Baden-Powell )
لرد سمیث بارون بیدن پاول (1857-1941م ) اولین ژنرال انگلیسی و موسس پیشاهنگی در جهان. در هند و افغانستان و آفریقای جنوبی خدمت کرد و به سربازان خود درس شهامت و چاره جوئی میداد. پس از مراجعت به انگلستان ازاو دعوت شد که برنامه ای مبنی بر این اصول برای جوانان تهیه کند. نهضتی که بدین طریق پدید آمد در 1908م .به پیشاهنگی منجر گردید.
در 1910م . به کمک خواهرش پیشاهنگی برای دختران نیز تاسیس کرد. در 1912م سیاحتی به گرد جهان کرد و در 1920م در جمبوری بین المللی لندن عنوان سرپیشاهنگی جهان یافت و در 1929م لقب بارون به او اعطا گردید از تالیفات متعددش پیشاهنگی برای پسران (1908م ) است . (از دایرة المعارف فارسی ).
![]()
نبرد بوئر (boer war) (میلادی ۱۹۰۲-۱۸۸۹)
این جنگ در آفریقای جنوبی میان بوئرها مهاجران هلندی و انگلیسی ها در گرفت. نظامی های تن پرور انگلیسی،با رهبری بدی که داشتند، در روز های اول جنگ رقیب خوبی برای بوئر های چابک،مسلح و سازمان یافته نبودند؛ اما در پایان، مقاومت سرسختانه ی انگلیسی ها باعث پیروز شدن آن ها گردید. در طول نبرد بوئر ارتش بریتانیا در حدود ۴۵۰/۰۰۰ سرباز داشت؛ درحالی که تعداد نیروهای بوئری فقط ۶۰/۰۰۰ نفربود.
همه ی پیشاهنگان جهان،نام بادن پاول را میشناسند. رابرت بادن پاول،فرمانده شهر مافکینگ بود.که در نبرد بوئر،مدت ۲۱۷ روزدر محاصره ی بوئر ها قرار داشت.هنگامی که شهر آزاد شد،بادن پاول همچون یک قهرمان به انگلستان بازگشت.وی در سال ۱۹۱۰ از ارتش بازنشسته گردید و بقیه ی عمر خود راوقف جنبش پیشاهنگی کرد.

فعالیتها
سازمان پیشآهنگی میکوشید تا نوجوانان ایرانی را با مهارتهای گوناگون آشنا کند از جمله نحوه اردو زدن، نکات بهداشتی، قوانین راهنمایی و رانندگی، کاردستی، بازی و نقاشی، حرکات ورزشی، کمکهای اولیه، سرود و آداب معاشرت، شعر، دانستن درباره طناب، قدرت طناب، انواع گرهها، بستن دو چوب، ساخت مهار، قایق، پل، عرابه، برج و ماکت برای کسب نشان لیاقت.

نشان عضویت در دهه ۱۹۸۰
مستر گیبسن متخصص امریكایی برای سرپرستی تربیت بدنی و پیشآهنگی به ایران دعوت شدند.
اولین دوره كلاس مربیان پیشآهنگی درخرداد ماه 1314 با شركت 40 نفر از مربیان تهران و 44 نفر از مربیان شهرستان ها به مدت 15 روز تشكیل شد محل این اردو در منظریه (اردوگاه شهید باهنر) بود.
در طول تعطیلات تابستان همان سال مقررات وآیین نامههای لازم برای اجرای پیشآهنگی در مدرسه ها تهیه و تدوین شد و فعالیت های پیش آهنگی روز به روز در تمام شهرستانهای كشورتوسعه یافت ولی با شروع وقایع شهریور1320 این فعالیتها متوقف شد ودر طول مدت یازده سال جز در یكی دو دسته كوچك فعالیت پیشآهنگی به چشم نمیخورد. علاقمندی و فعالیت آقایان ابراهیم صدری و جلیل كتیبهای و سایر دوستانشان در این دوره فترت قابل تمجید و ستایش است. در سال 1332 آقای دكتر حسین بنائی كه تحصیلات عالی خود را در رشتة تعلیم و تربیت، روانشناسی وتربیت بدنی در آمریكا به پایان رسانیده بود. مأمور تجدید سازمان پیشآهنگی ایران شد..
زنده یاد آقای دكتر حسین بنائی كه در دورة قبل نیز از مربیان شایسته و علاقهمند بود با ایمان و علاقه قابل تحسینی فعالیتهای پیشآهنگی را آغاز نمودند و در آذر ماه سال 1332 با تشكیل اولین كلاس مربیان پیشآهنگی نهضت جدید پیشآهنگی ایران آغاز شد.
پیشآهنگی ایران درآغاز این دوره با مشكلات اجتماعی و موانع بسیار رو به رو بود ولی با علاقمندی و پشتكار آقای دكتر بنائی و همكاران ایشان در سراسر كشور بر مشكلات و موانع مسلط شدند و موفقیتهای پیدر پی به شرح زیر نصیب سازمان ملی پیشآهنگی ایران شد.
درسال 1334 سازمان ملی پیشآهنگی ایران از طرف دفتر بینالمللی پیشآهنگی به رسمیت شناخته شد.
درسال 1335 اولین جمبوری ملی پیشآهنگان ایران تشكیل شد.
در سال 1337 دومین جمبوری ملی پیشآهنگان ایران با شركت بیش از چهار هزار نفر پیشآهنگ تشكیل شد و در این جمبوری پیشآهنگان كشورهای پاكستان، تركیه، عراق، اردن، انگلیس، ژاپن، آلمان و آمریكایی های مقیم ایران شركت داشتند.
در سال 1339 سومین جمبوری ملی پیشآهنگی ایران با شركت بیش از ده هزار نفر پیشآهنگ ایرانی و خارجی تشكیل شد.
در سال 1339منظریه ( اردوگاه شهید باهنر) از طرف دفتر بینالمللی پیشآهنگی به عنوان یك مركز بینالمللی تربیت مربی و تشكیل كلاسها شناخته شد. در همین سال آقای دكتر حسین بنائی به عضویت كمیته دوازده نفری پیشآهنگی جهان انتخاب شدند.
درسال 1341 انجمن طرفداران پیشآهنگی درایران تشكیل شد و عدهای از شخصیتهای درجة اول مملكت عضویت این انجمن را پذیرفتند.
در سال 1341 اولین كنگرة پیشآهنگی ایران با شركت نمایندگان شوراهای پیشآهنگی تمام استانهای كشور در منظریه ( اردوگاه شهید باهنر) تشكیل شد.
در سال 1342 دومین كنگره پیشآهنگی ایران علاوه برجلسة سالیانة شورای عالی پیشآهنگی ایران با وجود تمام استانداران، مدیران كل فرهنگ استانها و نمایندگان شوراهای پیشآهنگی استانها تهران تشكیل شد.
سازمان ملی پیشآهنگی ایران در ردیف قویترین سازمانهای پیشآهنگی جهان قرار گرفته بود. روش صحیح و برنامههای جامع و متنوعی كه پیدرپی از طرف سازمان ملی پیشآهنگی ایران اجرا میشد این امیدواری را به وجود آورد كه درآیندة نزدیك از سازمان های پیشآهنگی پیشرفته جهان پیشی گرفته و افتخارات بیشتری نصیب پیشآهنگان ایران سازد. در سال 1363 مجلس شورای اسلامی فعالیتهای پیش آهنگی را منحل كرد.
:: موضوعات مرتبط:
معرفي پيشاهنگي ,
,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0